vloerverwarming aanleggen

Vloerverwarming aan laten leggen?

Mensen die vloerverwarming hebben ervaren, willen eigenlijk niets anders meer. Vloerverwarming is ideaal, zo roept men, en eigenlijk is dat ook gewoon helemaal waar. Met vloerverwarming wordt de warmte in de ruimte veel beter verdeeld, waardoor het in de kamer veel comfortabeler wordt dan bij verwarming via de radiatoren.

Een nadeel van lucht die in beweging is, is dat de gevoelstemperatuur laag is. Dat herken je wel als het tocht in een ruimte; het voelt dan veel kouder aan dan wanneer de ruimte niet tocht. Bij vloerverwarming is de lucht veel stabieler omdat de warmte over een groter oppervlak aan de lucht wordt afgegeven. Er zijn dus, in tegenstelling tot ruimten met radiatoren, geen warme en koude zones in de ruimte. Het voordeel hiervan is dat de verwarming een graad lager gezet kan worden. De besparing hiermee is misschien niet zo heel erg groot, maar je kunt wel bedenken dat dit over de jaren heen fors op kan tellen.

Een ander voordeel van dit hogere oppervlak is dat de temperatuur van het verwarmingssysteem lager kan zijn. Bij radiatoren wordt vaak voor een watertemperatuur van zo’n 70 graden Celsius gekozen, bij vloerverwarming is dat doorgaans rond de 50 tot 55 graden Celsius. Het water hoeft dus minder ver opgewarmd te worden – wat zich ook weer uit in een lagere energierekening.

Nieuwe woning
De kosten voor vloerverwarming zijn bij een nieuwe woning helemaal niet zo hoog, zo vertelde ons de loodgieter uit Arnhem. Bij bestaande woningen moet vaak de vloer verwijderd worden – wat helaas een kostbare operatie is en daardoor vaak veel geld kost. Bij nieuw te bouwen woningen heb je dat probleem uiteraard niet, en is vloerverwarming vaak al de standaard optie.

Verwarming en koeling?
Tegenwoordig kan er ook gekoeld worden met de systemen voor vloerverwarming. Het gaat dan wel om een geringe koeling; de ruimte kan slechts met enkele graden afgekoeld worden. Toch kan dit merkbaar zijn in het klimaat binnenshuis en zeker de moeite waard zijn. Wanneer men verder wil afkoelen, is de aanschaf van een airco noodzakelijk. De afkoelende eigenschappen zijn echter vooral mooi meegenomen bij de aanschaf van vloerverwarming.