Meubels verven

Meubels verven

Meubels verven is helemaal in. Dankzij handigheid beschik jij straks over hippe meubels.

Meubels verven

Stap voor stap
Oude meubels pimpen is helemaal hot. Met een beetje handigheid tover je je oude meubels, of leuke afdankertjes die je ergens goedkoop op de kop kunt tikken, om in ware pronkstukjes en ze kunnen zo weer jaren mee. Maar, meubels pimpen is zoiets wat veel mensen graag zouden doen, maar waar het maar niet van komt: ‘Ik ben niet handig genoeg om zelf mijn oude meubels op te knappen’of ‘Ik heb niet genoeg fantasie om mijn interieur leuk te pimpen’. Maar niet getreurd: Meubels pimpen kan iedereen. Op deze website helpen we je een eind op weg.

Een makkelijke manier om je oude meubels te pimpen, is om ze opnieuw te verven. En dat is makkelijker dan je denkt! We leggen hier alles uit wat je moet weten om met het verven van je meubels vandaag nog aan de slag te gaan om je keukenkastjes, garderobekasten, boekenkasten, picknicktafel en andere meubels een grondige opknapbeurt te geven. We gaan dus niets weggooien, pimpen is het motto van nu.

Oude meubels verven, Stappenplan

Oude meubels verven, Stap 1:

De eerste stap als je meubels in een nieuw verfje zet, is het prepareren van het oppervlak. En dat betekent dus schuren! Eventuele krassen en deuken die je weg wilt werken, vul je ook in deze fase op.  Soms, wanneer de meubels die je wilt verven al geschilderd zijn en in goede staat verkeren, kun je de eerste twee stappen overslaan. In dat geval moet je het oppervlak van de meubels wel nog schoon en vetvrij maken.

Maar check vooral eerst of het meubelhout niet is aangetast. Let dus goed op kleine worm gaatjes die aangeven dat je houtworm hebt. Zo ja dan kun je zelf de houtworm behandelen met een bestrijdingsmiddel uit de bouwmarkt.

Oude meubels verven, Stap 2:

Vervolgens kan het echte pimpen van je meubels beginnen. Wil je bijvoorbeeld houten sierlijstjes aanbrengen of andere decoraties, dan doe je dat in deze fase.
Als alles wat je wilt verven stevig op zijn plek zit, breng je een laag primer aan.

Oude meubels verven, Stap 3:

Je hebt nu als het goed is al een goed beeld van hoe je oude meubels er uit zullen gaan zien en het verven zelf kan beginnen. Voor het verven van houten kloostertafels, is een verf op latex basis een goede optie. Maar, afhankelijk van materiaal en doel, zijn ook andere verf- en laksoorten geschikt.
Wil je een oude, klassieke look voor je meubels? Dan zijn verftechnieken zoals whitewash en craquelé erg geschikt.

Foto: Lorenkerns.