Stuken: Lastiger dan het lijkt

Even een wandje stuken, het lijkt zo eenvoudig. Toch zit hier een ware kunst achter. Misschien ben je een ware doe-het-zelver en kun je met wat behulp van bouwmarkt informatie gewoon zelf een wandje stuken. Maar helaas zijn er ook genoeg voorbeelden van wanneer het zelf stuken de fout in is gegaan. Zo kan de stuclaag loslaten, of is het niet mooi gedekt. Een stukadoor is gespecialiseerd en weet precies wat nodig is voor jouw situatie. Ook kan het zo zijn dat, mocht er bijvoorbeeld een verwarmingspaneel worden bevestigd, dat deze van de muur afvalt als er niet goed gestuukt is.

De benodigdheden voor stuken

Wil je toch zelf een het stucen gaan? Bereid je dan goed voor! Zorg dat, zodra je stucwerk wil aanbrengen over oud stucwerk, je eerst een voorstrijkmiddel gebruikt zodat het nieuwe stucwerk goed hecht. Hiervoor moet al het loszittende stucwerk verwijderd worden en de muur stofvrij zijn. Haal voor je gaat beginnen alvast het juiste materiaal in huis. Denk aan glasvezelband, hoekprofielen, metselkuip, raapbord, mixer, schuurbord, spacmes en noem maar op.
Ook moet je weten welke verschillende soorten gipsmortel er zijn zodat je zeker weet dat je de gewenste structuur krijgt. Een paar van de meest voorkomende gipsmortel zijn:
– Roodband: Dit is een kant en klare hechtpleister voor behangklaar stuckwerk. Het is geschikt voor alle steenachtige ondergronden, dus ook voor beton. De afwerking van dit gips is glad. Het kan gebruikt worden voor maximaal 10mm dikte.
– Goudband: Dit is een kant en klare gipsmortel voor het pleisterwerk met een gladde afwerking. Goudband is binnenshuis op de meeste steenachtige ondergronden (behalve beton) te gebruiken. Ook is goudband ideaal om te gebruiken op pleisterdragers zoals stucplaten. Het kan gebruikt worden voor laagdiktes meer dan 10mm.
– Geelband: Dit is een schuurgips waarin toeslagstoffen gebruikt zijn. Deze zijn goed voor de hechting. Met geelband kan een fijne korrelige structuur gemaakt worden. Dit gipsmortel kan beter tegen vocht en kan dus ook gebruikt worden in de badkamer of keuken.
– Fix & Finish: Dit gipsproduct heeft een super fijne korrel waardoor er een super gladde wand afwerking gemaakt kan worden. Ook kan het gebruikt worden als lijm voor beton-, gips- of kalkzandsteenblokken. Fix & Finish moet bij het pleisteren in twee lagen aangebracht worden.

Zoals hierboven te lezen komt er dus meer bij stucen kijken dan waarschijnlijk wordt gedacht. Zie het als een investering voor de toekomst. Als het eenmaal is gedaan, hoeft het voorlopig ook niet meer te gebeuren en kun je heerlijk genieten van jouw strakke woning.